Zöldhulladék

Zöldhulladék
5 (99.55%) 132 szavazat

Kerüljön vissza a természetbe a zöldhulladék!

zöldhulladék - zöldhulladék elszállítás
zöldhulladék – zöldhulladék elszállítás

Rengeteg zöldhulladék keletkezik nap, mint nap, ezért fontos, hogy odafigyeljünk ennek megfelelő összegyűjtésére, hiszen ezzel a környezettudatossággal elősegítjük a természet megóvását. A fa- vagy bokornyesedék, a lenyírt fű, a kitépett gyom jobb, ha összegyűjtésre, majd komposztálásra kerül, és a természet körforgásának része lesz, mint ha elégetnénk, vagy egy szemétlerakóra kerülne. Arra azonban mindenképpen ügyeljünk, hogy a zöldhulladék gyűjtésekor másfajta hulladék ne kerüljön a zsákba. A zöldhulladékok összegyűjtésére egyébként léteznek kifejezetten erre a célra beszerezhető zsákok is.

Saját érdekünk a zöldhulladék gyűjtés

 A kerti munka vagy egyéb, természetben végzett tevékenységek során sok zöldhulladék keletkezhet, amelyeket ma már egyre kevesebben égetnek el, vagy dobnak egyszerűen csak a szemétbe. Népszerű ugyanis manapság a zöldhulladék gyűjtése, amely komoly környezetvédelmi funkcióval bír. A természet megóvása mellett egészségünk érdeke is a zöldhulladék gyűjtés, hiszen az összegyűjtött és elszállított zöldhulladékokat komposztálják, így visszakerül a környezetbe. A zöldhulladékok összegyűjtésére egyébként léteznek kifejezetten erre a célra beszerezhető zsákok. Arra azonban ügyeljünk, hogy másfajta hulladék ne kerüljön a zsákba.

Biológiailag lebomlik a speciális zöldhulladék gyűjtő zsák

A zöldhulladék gyűjtésére speciális zöldhulladék gyűjtő zsákok léteznek, amelyekkel környezettudatosan védhetjük a természetet. Ezek a biológiailag lebomló zöldhulladék gyűjtő zsákok olcsón, pár száz forintos áron beszerezhetőek. Az egyébként törvényileg előírt, hogy a zöldhulladékot ilyen zsákokban kell gyűjteni, hacsak a gyűjtés helyén nem kerül komposztálásra az összegyűjtött zöldhulladék. A természet megóvása mellett egészségünk érdeke is a zöldhulladék gyűjtés, hiszen az összegyűjtött és elszállított zöldhulladékokat komposztálják, így visszakerül a környezetbe.

Egyre több helyen nyílik zöldhulladék lerakóhely

Manapság egyre népszerűbb a zöldhulladék gyűjtés módszere, ahelyett, hogy a kerti munkák vagy egyéb természetben végzett tevékenységek során felgyülemlett zöldhulladékot elégetnék vagy egyszerűen a szemetesbe dobnák. Az összegyűjtött zöldhulladékot az erre specializálódott cégek akár háztól is elszállítják, de számos helyen létezik ma már országszerte zöldhulladék lerakóhely. Az ide szállított zöldhulladékot komposztálják, így az visszakerül a természetbe. A zöldhulladék azonban csak az arra kijelölt zsákban szállítható el vagy rakható le.

Több zöldhulladék lerakó is működik már Budapesten

Több helyen található ma már hulladéklerakó Budapesten, ezek közül három olyan zöldhulladék lerakó van a fővárosban, ahová bárki elviheti a kerti munkák után összegyűjtött zöldhulladékot. Fontos azonban, hogy a lerakóra szállított zöldhulladék megfelelő, erre a célra használt, speciális, biológiailag lebomló zöldhulladék zsákban legyen, és arra is ügyelni kell, hogy a zöldhulladékon kívül másfajta hulladékot, háztartási szemetet ne tegyünk a zsákba. A budapesti zöldhulladék lerakók elérhetőségei a Fővárosi közterület-fenntartó Zrt. internetes oldalán megtalálhatók.