Szelektív hulladékgyűjtő

Szelektív hulladékgyűjtő
5 (100%) 6 szavazat

szelektív hulladékgyűjtő
szelektív hulladékgyűjtő

Mi emberek, hihetetlen mennyiségű szemetet termelünk. Fel sem tűnik, hisz csak hetente egyszer jön a kukásautó a szemétért. De számoljunk egy kicsit! Egy átlagos család 120 literes szemetesbe gyűjti a heti adagot. Havonta ez 480 liter, egy évben pedig már 5760 liter szemétről beszélhetünk egyetlen családnál, amiből újrahasznosítás híján hatalmas szeméthegy jön létre.

Ha már adva van a lehetőség a szelektív hulladékgyűjtők használatára, ne sajnáljuk rá az időt és használjuk, hisz ez mindannyiunk érdeke!

Azok vannak jobb helyzetben, akiktől már a szemétszállító cégük elviszi a szelektíven válogatott szemetet. Ahol nincs még ez a rendszer kiépülve, ott a helyi szelektív hulladékgyűjtő konténerbe helyezhetik el.

A hulladékok szelektálását már otthonunkban kell elkezdjük. Szerencsére már nem kell a lakást teleaggatni különböző zsákokkal, hogy tudjuk mit-mibe kell rakni.
Már az otthoni szemetes edényeket gyártó cégek is felkészültek és a szelektív hulladékgyűjtők is bármely háztartásban jól elhelyezhető formákban kaphatók.

Legtöbbjük műanyagból készült, több egységből álló szelektív hulladék gyűjtésére alkalmas szemetes. Segítséget nyújtanak a szelektálásban, ezért vagy a fedelük, vagy a műanyag belsejük különböző színűre van festve.

Kartonból is készülnek nagyon praktikus, különböző méretűek. Ezek azonkívül, hogy hasznos célt szolgálnak, szintén a szelektív hulladékgyűjtőben újrahasznosíthatók. Így például a papír újrafeldolgozása fele annyi energiába és negyed annyi vízbe kerül, mint egy kivágott fa feldolgozása. Nem is beszélve arról, hogy nem a Földünk oxigénforrását csökkentjük.

A szelektív hulladékként begyűjtött műanyagból pedig hétszer kevesebb energia elhasználásával készítenek például vállfákat, CD és DVD tároló dobozokat, ruhaneműket stb.

Az üvegekből pedig összezúzás és olvasztás után kilencszer kevesebb energia felhasználás mellett új üvegeket készítenek, ha a szelektív hulladékgyűjtőbe kerülnek.

Ezért aztán arra buzdítok mindenkit, aki még nem állt át a szelektív hulladékgyűjtésre, hogy tegye meg! Ne csak ma, holnap és holnapután, hanem cserélje le az otthoni kukát a több rekeszesre, hogy gyermekeinknek ez már nem észben tartandó procedúra, hanem természetes dolog legyen. Mindannyiunk, gyermekeink, unokáink és az ő unokáik érdeke ez, hisz mind ezen a bolygón élünk, és nem mindegy hogyan!