Szelektív hulladék

Szelektív hulladék
5 (100%) 5 szavazat

szelektív hulladék
szelektív hulladék

A szelektív hulladékgyűjtés fontossága nem vitatható, csak hazánkban közel 50.000 tonna a szétválogatott hulladék mennyisége. Szerencsére az emberek szemlélete is sokat változott és a tudatos nevelésre is több figyelmet fordítanak az óvodákban és iskolákban is.

Nagyvárosokban már működnek a különböző színű szelektív kukák a lakosok otthonainál. Ahol még nincs erre lehetőség ott a kihelyezett gyűjtőszigeteken van lehetőség elhelyezni a megfelelő konténerbe a szemetünket. Esetleg beszerezhetünk
a szemétszállító cégünktől erre a célra szolgáló szelektív szemetes zsákot.

Mit gyűjthetünk szelektíven?

Papírhoz mehetnek a kilapított és kiöblített üdítős és tejes dobozok, kartonok lelapítva, újságok, könyvek, füzetek, kozmetikumok és élelmiszerek papír csomagolása. Ügyeljünk rá, hogy ne legyenek zsírosak, szennyezettek. Papír zsebkendőt és szalvétát ne dobjunk a szelektív hulladék közé higiéniás okból.

Fém hulladékhoz tegyük az alumínium italos dobozokat kilapítva, a fém konzerv és állateledeles dobozokat kiöblítésük után.

Műanyagot gyűjtő szelektív kukába a Pet palackokat helyezzük kilapított formában kupak nélkül. Szintén ide kerülhetnek a kozmetikai és tisztítószeres flakonok, vajas dobozok, joghurtos és tejtermékes poharak kiöblítve. Szatyrok, zacskók és reklám táskák.

Az üvegeket is szín szerint válasszuk külön. A szelektív gyűjtőkonténerbe fehér és színes üveg szerint helyezhetjük a vissza nem váltható üveg palackokat.
A parfümös üvegcsét, tükröt és ablaküveget egyikbe se dobjuk bele!

Ezzel a kis odafigyeléssel természeti erőforrásunkat kíméljük és csökkentjük a lerakásra kerülő hulladék mennyiségét.

Szelektív hulladék gyűjtés Budapesten

A fővárosban az elmúlt évek alatt folyamatosan szállították ki a sötétkék szelektív gyűjtőtartályokat, hogy ezzel is hozzájáruljanak a fenntartható hulladékgazdálkodáshoz. Sajnos a szelektív szigetek nem teljesítették a hozzájuk fűzött reményeket ezért a lakossághoz viszik a szelektív gyűjtőegységeket. Nem járnak plusz költségekkel, hogy ezzel is ösztönözzék a lakosságot az átállásra. Megkülönböztetni könnyű a hagyományos kukától, fedelük színe segít a bele helyezendő hulladék fajtáját megkülönböztetni.

A sárga fedelűbe a kupak nélküli kilapított PET palackok, háztartásban előforduló műanyag flakonok, nejlon szatyrok, valamint az alumínium italos dobozok kilapítva és a fém konzerves dobozok kiöblítve kerüljenek.
A kék fedelűbe az újságok, füzetek, csomagoló és karton dobozok, illetve a tejes, gyümölcsleves dobozokat tegyük kiöblítve és kilapítva.

A szelektív hulladékot csak az arra szolgáló edényből gyűjtik be. A mellé helyezett zsákokat, kötegelt papírt nem szállítják el.

A kihelyezett szelektív kukákon fel kell tüntetni az ingatlan címét.

Az üvegeket továbbra is a szelektív gyűjtőszigeteken elhelyezett konténerbe kell bedobni, külön a fehér és külön a színes üvegeket.

Jelenleg a társasházaknál heti a kertvárosi részeken havi rendszerességgel ürítik a tároló edényeket Budapesten.